Wednesday, January 19, 2011

Adat Makan

Memang mudah melakar impian, tetapi mungkin
sukar untuk menterjemahkannya mengikut hakikat. Namun, biar apapun
kemungkinan yang bakal berlaku, kita sebagai umat Islam perlu sedaya
upaya menguatkan semangat agar apa yang dicitakan tercapai. Sejajar
dengan itu, seharusnya amalan pemakanan seharian kita perlu diubah agar
dapat meningkatkan taraf kesihatan dengan pemakanan yang sihat
berteraskan faham halalan tayyiban.
Mungkin runtunan nafsu terhadap makanan yang tidak berkhasiat menjadi
penghalang kerana ia telah menjadi tabiat kita tetapi jika kita
memiliki keazaman untuk mengamalkan pemakanan yang sihat dan seimbang,
ia mungkin dapat diatasi. Jika sebelum ini, kita seorang hamba Allah
yang tidak pernah mengambil berat tentang sumber makanan yang menjadi
darah daging kita, anjakkanlah sikap kita agar dapat berubah kepada gaya
pemakanan dan hidup yang sihat serta menekankan kepentingan pengambilan
makanan yang memberi kesan yang mendalam sama ada jasmani mahupun rohani.
1. Orang yang makan sampai habis tidak tinggal sedikit pun makanan walau sebutir nasi di pinggannya
= cermat, tertib, tidak boros.
2. Orang yang makan tetapi di pinggannya masih terdapat sisa makanan dan banyak makanannya yang tidak habis dimakan
= boros, tidak berapa peka, kurang teliti.
3. Orang yang suka makan daging putih (ayam dll)
= sabar, tidak suka marah.
4. Orang yang suka makan daging merah (kambing, lembu dll)
=suka marah, tidak dapat mengawal diri.
5. 80% penyakit berpunca daripada makan.
6. Orang perempuan lebih peka soal makan berbanding lelaki. Atas
faktor itu, perempuan lebih panjang umur berbanding lelaki (asbab)
7. Nabi kunyah 40 kali ketika makan.
8. Makanan boleh jadi racun dan boleh jadi ubat. Makan sesuatu makanan hendaklah berpada-pada.
9. Makan yang terbaik adalah sebelum maghrib ketika matahari masih ada.
10. Jangan makan terlalu kenyang kerana nisbah makanan dalam perut
adalah 1/3 sahaja. Perut perlu menampung 1/3 makanan, 1/3 air dan 1/3
udara.
11. Tidak baik jika makan tengah malam. Nabi jika lapar tengah malam, nabi minum susu panas.
12. Jangan makan buah selepas makan. Makan buah sebelum makan kerana dapat membantu penghadaman.
13. Makan sewaktu lapar, berhenti sebelum kenyang.
14. Elok makan berjemaah kerana hidayah Tuhan turun mencurah-curah.
15. Di tangan kanan kita mengandungi 18 enzim penghadaman. Jadi makanlah menggunakan tangan.
16. Minum sejam sebelum makan dan sejam selepas makan.
17. Makan hanya 1 lauk saja. Jika makan ikan, ikan saja. Jangan campur ikan, daging, ayam dsb....

(by Dr Fadzilah Kamsah)

No comments:

Post a Comment

Kata_kata Hikmah

Aku teliti semua sahabat,dan tidakku temui sahabat yang lebih baik daripada menjaga lidah.Akufikirkan tentang pakaian,tapi tidakku temui pakaian yang lebih baik dari daripada takwa.Aku renung semua jenis amal baik,namun tidak ada yang lebih baik daripada memberi nasihat yang baik.aku cari segala bentuk rezki,tapi tidakku temukan rezki yang lebih baik daripada sabar..
(Khalifah Umar)