Wednesday, January 19, 2011

Char Kue Teow

try bt sendiri lak Char Kuey Teow
Bahan Buat Kicap:

Air Rebusan Udang
Sedikit sos ikan
Gula Melaka
Kicap Cair
Kicap Masin
Sos Tiram
(Masak kesemuanya sekali sehingga menjadi satu pekatan kicap)

Bahan Buat Pes Cili:

Isi Udang dikisar
Cili Kering dikisar
Bawang Putih dikisar
Sedikit bawang besar dikisar
Garam
Gula
Sedikit minyak
(Tumis bawang putih, bawang merah, cili Kering, udang sehingga menjadi mcm cili boh)


Bahan-bahan buat Char Kuey Teow:

Udang (jgn buang kulit, kepala, ekor)
Kuey Teow
Taugeh
Kucai
lada sulah jika suka
Kerang (rebus separuh masak)
Telor
Minyak

Cara menyediakan:

1) Masukkan minyak, goreng 3-4 ekor udang sehingga kulit udang kemerah-merahan.
2) Tuang 2 sudu besar kicap char kuey teow,3 sudu besar pes cili dan kacau.
3) Masukkan kuey teow, taugeh, kucai dan kacau.
4) Pecah 1 biji telor dan kacau, lepas tu masukkan 1 senduk kicap char kuey teow sekali lagi dan kacau.
5) Sedia dihidangkan bersama cili jeruk.

(terimakasih pd yg empunya respi dan gambar)

No comments:

Post a Comment

Kata_kata Hikmah

Aku teliti semua sahabat,dan tidakku temui sahabat yang lebih baik daripada menjaga lidah.Akufikirkan tentang pakaian,tapi tidakku temui pakaian yang lebih baik dari daripada takwa.Aku renung semua jenis amal baik,namun tidak ada yang lebih baik daripada memberi nasihat yang baik.aku cari segala bentuk rezki,tapi tidakku temukan rezki yang lebih baik daripada sabar..
(Khalifah Umar)